Choď na obsah Choď na menu
 


Bišonik

25. 11. 2013

 Bišonik           

Povaha plemenabisonek_3_igallery_image0000005--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Už zo spomínaného historického hľadiska je zrejmé, že bišónik je spoločenský pes, ktorý potrebuje byť medzi ľuďmi. Je to jeho základná potreba - potom je to veselý, temperamentný a hravý pes. Jeho povaha je vyrovnaná, prítulná, bez známok agresivity, hoci je bišónik nebojácny pes.Vyniká svojou prirodzenou inteligenciou, vďaka ktorej sa veľmi rýchlo učí, čo je od neho žiadané.Jeho vzťah k ďalším možným zvieratám v rodine je bezproblémový, k deťom sa chová rovnako prítulne ako k dospelým, ak mu samozrejme neubližujú.Vzhľadom k jeho veľkosti, je to nenáročný psík, vhodný aj do toho najmenšieho bytu.

Popis bišóna
Malý pes s kučeravou srsťou a veselým výrazom očí. Srsť bišónov je hodvábne jemná a visí dolu v špirálach dlhých najmenej 7 cm.Farba srsti je u bišóna vždy len biela, niekedy s možnými bledo béžovými znaky.

Minimálna prípustná výška psov je 27 au súk 25 cm. Telo bišóna je dobre stavané s výrazne vyvinutým hrudníkom a silne vtiahnuté časťou slabín. Chrbát sa smerom k chvostu zvažuje, chvost je nasadený v chrbtovej rovine a stáča sa späť cez zadok.Nie je ale zatočený. Nohy bišóna sú rovné, navzájom rovnobežné a majú jemné kosti.

Vzhľadom k celej veľkosti je krk pomerne dlhý. Hlava pôsobí okrúhlym dojmom vďaka strihu, ale tvar lebky je skôr plochý. Uši má bišonek zvesené dole, siahajú zhruba do polovice dĺžky papule. Oči bisonek4-igallery-image0000633_igallery_image0000004--640x480--logo--server-haficicz.jpgbišóna majú guľatý tvar a sú veľké a vždy tmavé.

Bišónik sa v priemere dožíva 14 až 15 rokov.

 
Základná starostlivosť o psa
Najväčší diel starostlivosti a starostlivosti sa u bišóna celkom prirodzene viaže k jeho srsti. Tá vyžaduje skutočne každodenné prečesávanie až na kožu a pravidelné pristrihovanie. V ideálnom prípade by sa srsť bišóna mala strihať aspoň raz za dva až tri mesiace, ale v prípade výstav je to nutné aj častejšie. Strih je najlepšie ponechať odborníkom v psím salóne, vychádzať sa musí iz oblastných tradícií, ktoré sú vo svete aj v rámci Európy rôzne. Srsť je tiež nutné pravidelne umývať kvalitným psím šampónom, aby sa udržala krásne snehovo biela. Výchova týchto psíkov nie je ťažká.

Pretože má bišónik veľmi hustú a dlhú srsť, je dôležité stále kontrolovať okolie očí, aby tu bujne rastúce chlpy nedráždili oči, alebo neprekážali videnie. Na spodnej časti labiek, medzi jednotlivými vankúšikmi niekedy vyrastajú prebytočné, dlhé chlpy, ktoré je tiež potrebné vystrihávať, aby psovi nepôsobili problémy pri chôdzi a pohybe. Bišónik nie je náročný na pohyb v zmysle dlhých prechádzok, postačí mu aj krátke venčenie. Avšak vzhľadom k jeho temperamentu je dobré postarať sa mu o dostatočné množstvo pohybu napríklad hrou s loptičkou apod Ich čipernosti a inteligencia si veľmi skoro všimli aj rôzni jarmočné a varietné umelci, a bišóna je preto možné označiť aj za vynikajúceho psieho artist.

Pre skutočne náročnú starostlivosť o srsť nemožno bišóna v žiadnom prípade odporučiť záujemcovia, pre ktorého by táto starostlivosť o bišonkovu srsť nebola súčasťou potešenia a radosti z tak krásneho psa.

 
História plemena bišónik
Predchodcu tohto plemena je možné úplne preukázateľne hľadať už v staroveku.Vtedy patrili k skupine tzv bielych "dámskych" psíkov. Ich obľuba pokračovala a ďalej stúpala aj v stredoveku, kedy sa chovali predovšetkým na francúzskom a talianskom kráľovskom dvore. Postupným ďalším šľachtením vznikla v období medzi dvoma svetovými vojnami súčasná podoba a štandard plemena bišónik.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.