Choď na obsah Choď na menu
 


Biely švajčiarsky ovčiak

25. 11. 2013

 Biely švajčiarsky ovčiak                     

Povaha plemenabilysvycovc11-igallery-image0000629_igallery_image0000006--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Povaha bieleho švajčiarskeho ovčiaka sa bez väčších výkyvov odvodzuje od ovčiarskeho plemena ako takého. Tento pes je veľmi inteligentný a ľahko sa učí novým povelom. Má živú a značne temperamentný charakter, typická je jeho neutíchajúcej bdelosť. V rodine je to pokojný a priateľský spoločník, jeho vzťahy s deťmi bývajú nekomplikované. Voči cudzím ľuďom sa biely švajčiarsky ovčiak chová ostražito, ale nikdy nie je bojazlivý, nervózny alebo dokonca agresívne.

Popis bieleho švajčiarskeho ovčiaka
Plemeno bieleho švajčiarskeho ovčiaka vyniká zdravo svalnatú telesnou stavbou a pevnú stredne vysokou postavou. Srsť bieleho švajčiarskeho ovčiaka má hustú a tvrdú podsadu. Vonkajšia srsť je dlhá, hustá a dobre priliehajúce. Môže byť mierne zvlnená. Ako napovedá názov plemena, jedinou povolenou farebnou varietou je srsť čisto bielej farby.

bilysvycovc8-igallery-image0000627_igallery_image0000004--640x480--logo--server-haficicz.jpgKohútiková výška by u psov mala dosahovať najmenej 60 cm, u súk aspoň 55cm. Telo bieleho švajčiarskeho ovčiaka má jednoznačne obdĺžnikový formát, hrudník je připřeně široký. Chvost je posadený nízko, má šabľovitý tvar - v kľude je nosený vo zvesené pozíciu, pri vzrušení sa dvíha, ale neprevyšuje chrbtovej hranicu.Končatiny sú rovné, svalnaté, stredne silných kostí. Biely švajčiarsky ovčiak má silnú, suchú hlavu, ktorá je v harmonickom súzvuku so zvyškom tela. Ňufák je silný, zúžený. Uši nosí toto plemeno vztýčené, vysoko posadené a sú trojuholníkového tvaru. Oči majú mandľový tvar a sú posadené mierne šikmo.

Základná starostlivosť o psa
Títo psi s dlhou bielou srsťou budí dojem veľkej čistotnosti a súčasne veľké časovej náročnosti pri starostlivosti o túto bieloskvúce nádheru. V skutočnosti sa ale Biely švajčiarsky ovčiak uspokojí s priemernou starostlivosť o srsť. Tá by sa mala pravidelne prečesávať, čím sa napomáha jej udržiavanie v bielej čistote a zároveň je to jednoduchý spôsob, ako predísť vzniku zlepencov a nevzhľadných chuchvalcov.Výchova a výcvik Bieleho švajčiarskeho ovčiaka nevyžaduje zvláštne znalosti a skúsenosti. Je potrebný citlivý prístup. Výcvikový dril tu nie je namieste.

Biely švajčiarsky ovčiak miluje a potrebuje veľké množstvo pohybu, v ideálnom prípade by mal mať možnosť celodenného voľného pohybu v rámci pozemku chovateľa + ďalší pohyb v podobe prechádzky, behu vedľa bicykla, výcviku a pod Biely švajčiarsky ovčiak môže byť slepeckým alebo záchranárskym psom.bilysvycovc4-igallery-image0000626_igallery_image0000003--640x480--logo--server-haficicz.jpg

Tieto psy je možné chovať vo vonkajšom koterci s izolačne dobre vybavenú búdou, ale iba v prípade, že sa tým nenaruší dostatočný kontakt s rodinou, ktorú biely švajčiarsky ovčiak miluje a potrebuje k zdravému vývoju a životu.

História plemena biely švajčiarsky ovčiak
Toto plemeno patrí k tým mladším - oficiálne začiatky cieleného chovu možno nájsť až v 70. rokoch 20. storočia. Biely švajčiarsky ovčiak je trochu mätúce meno, pretože toto plemeno má svoj pôvod v USA a Kanade. Dnes nájdeme jeho zástupca po celej Európe.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Kúpa šteniatka!

(Margita Samesova, 4. 1. 2022 21:45)

Dobrý deň! Chcem kúpiť šteniatko Bieleho švajčiarskeho ovčiaka/psíka,ale nie je to podmienka! Potrebujem,aby bolo dostatočne mocné a vhodné na canisterapiu ako asistenčný pes!!! Ďakujem za ponuky...

neviete?

(Kevin, 25. 10. 2014 19:58)

Neviete kde sa da kupit mlada. Tphto plemena?