Choď na obsah Choď na menu
 


Belgický grifon

25. 11. 2013

 Belgický grifon

Povaha plemenabelg6-igallery-image0000474_igallery_image0000001--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Zvedavý, roztopašný, veselý, temperamentný, bdelý, hravý a veľmi spoločenský pes. Belgický grifon je nekomplikovaný, pokojný a milujúci. Vďaka svojej nebojácnosti a ostražitosti je aj dobrým strážcom. K ostatným zvieratám a deťom je priateľský.Tento grifon je veľmi inteligentný, prispôsobivý a veľmi učenlivý.

Popis belgiciého Grifónka
Belgický grifon má v kohútiku v rozmedzí 22 až 28 cm, váha by sa mala pohybovať medzi 3,5 a 6 kg.Pri pohľade z boku sa zdá, že brada, ňufák a čelo leží v rovine. Chybou je, neleží ak ňufák v línii očí.

Dolná čeľusť má byť klenutá a široká, v žiadnom prípade nie špicatá. Grifon belgický má predkus. Zuby by mali byť radené pravidelne a rovnobežne v rovnej línii. Nesmie byť viditeľné zuby, ani jazyk. Šírka papule je závislá na rezacích, preto nesmie žiadny chýbať.

Farba očí by mala byť tmavo hnedá, akákoľvek iná farba je označovaná za chybu.Okraje viečok sú čierne a beľmo očí by nemalo byť viditeľné.

Chvost Grifónka je vzpriamený, smerujúci špičkou k chrbtu, nesmie sa ho však dotýkať, nesmie byť zalomený ani zatočený.

Grifon belgický má drsnú rovno priliehajúca srsť s podsadou. Srsť je od prírody hrubá, ľahko vlnitá, ale nie kučeravá. Trimuje sa a jej dĺžka má byť okolo 2 cm.

Bežná farba je čierna a čierna s pálením. Znaky pálenia musí byť čisté a jednotne sýte farby. Čierna môže byť tiež premiešaná s hnedo-červenú, čisto čierna a čierna s pálením sú však uprednostňované.

Pohyb Grifónka je silný s paralelným pohybom končatín a dobrú energiou.

 

belg5-igallery-image0000475_igallery_image0000002--640x480--logo--server-haficicz.jpgKlasifikácia FCI
Podľa štandardu FCI patrí belgický grifon do Skupiny IX. - Spoločenská plemená a toy, sekcia 3 - Malí belgickí psy (bez pracovnej skúšky). Oficiálna skratka v Českej republike je BEG.Číslo štandardu je 81 (05. 05. 2003 vo Veľkej Británii).

 

Základná starostlivosť o psa
Belgický grifon má srsť nenáročnú na starostlivosť. Je nutné ju iba raz až dvakrát týždenne trimovať (trimovanie = odstraňovanie odumretej srsti, napr gumovou rukavicou, alebo trimovacím hrebeňom) a pravidelne srsť šklbať. Vous je potrebné často česať, aby sa odstránili prípadné zvyšky jedál a predišlo sa zplstnatění srsti.Ak je to nutné, odstraňujú sa chlpy z kútikov očí - prerastené chĺpky by mohli spôsobiť podráždenie očnej buľvy. Tiež sa zastriháva prerastená srsť na chvoste.Pazúriky je potrebné udržiavať krátke.

Rovnako ako ostatné plemená s plochým tvárou máva aj belgický grifon srdcové a dýchacie problémy.

História plemena belgického Grifónka
Belgický grifon vychádza z malého hrubosrstého psa nazývaného "Smousje", ten je predkom tiež bruselského Grifónka a Brabantíka. Šľachtenie King Charles španiela a Mopsa dalo tomuto plemenu krátku tmavočernou srsť a viedlo k upevneniu dnešného typu Belgického Grifónka. V roku 1883 bol belgický grifon zapísaný do registrácia plemennej knihy Union Royale Cynologique. Popularity ale dosiahol až okolo roku 1900, vďačí za to belgickej kráľovnej Márii-Antonio, ktorá sa týmito psami nechávala sprevádzať na cestách kočiarom, mimo to chránili stajne pred drobnými hlodavcami.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.