Choď na obsah Choď na menu
 


Beagle - Bígl

25. 11. 2013

 Beagle - Bígl       

snimka136.jpgPovaha plemena
Bígl (Beagle) je milý, priateľský a samostatný pes. Nie je agresívny a ani príliš temperamentný. Bígl je kamarátsky, bystrý a nenáročný pes. Miluje svojho pána a jeho rodinu. Voči ostatným ľuďom i zvieratám je mimoriadne znášanlivý. Túto svoju vlastnosť získal vďaka tomu, že bol odjakživa držaný vo veľkých svorkách. Bígl potrebuje veľa pohybu a dlhé prechádzky prírodou. Nesmiete však zabudnúť na jeho lovecké inštinkty. Ak narazí na stopu, býva problém ho z nej odvolať. Z tohto dôvodu sa odporúča kurz poslušnosti.Beagle vyžaduje dôslednú a citlivú výchovu.

Toto plemeno sa tiež vyznačuje veľmi dobrým zdravím a inteligenciou. Je to veselý, živý a čulý pes. Niekedy dokáže byť dosť tvrdohlavý. Pri love je vytrvalý a odvážny.

Popis bígla
Bígl je statný lovecký pes. Obvyklá váha tohto psa je 8 - 14 kg. V kohútiku má 33 až 40 cm. Hlava je strednej dĺžky, silná ale nie hrubá, bez vrások a záhybov. Lebka je mierne klenutá, stredne široká s ľahko naznačeným tylovým hrboľom. Ňufák je široký, preferovaný je beagle12-igallery-image0000403_igallery_image0000001--640x480--logo--server-haficicz.jpgčierny, u svetlo sfarbených psov je nižšia pigmentácia prípustná. Oči má bígl tmavohnedé alebo orieškové s miernym, príťažlivo pôvabným výrazom. Uši bígla sú dlhé, dole zaoblené a siahajú takmer k nosu.Labky sú pevné a dobre uzavreté.Prsty sú klenuté so silnými vankúšikmi. Chvost má silný, stredne dlhý, vysoko nasadený, je nesený veselo, ale nie je zatočený nad chrbát, je dobre osrstený, zvlášť na spodnej strane.

Bígl (Beagle) má hustú, krátku a vode odolnú srsť. Za uznávané sfarbenie srsti je považované akékoľvek, okrem pečeňovo hnedej farby. Špička chvosta je vždy biela.

Bígl sa priemerne dožíva 13 rokov.

Klasifikaced FCIbeagle7-igallery-image0000407_igallery_image0000005--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Bígl (Beagle) patrí podľa štandardu FCI do skupiny 6 - Duriče, farbiare a príbuzné plemená, sekcia 1.3 - Malí duriče s pracovnou skúškou.

Základná starostlivosť o psa
Starostlivosť o toto plemeno nie je náročná. Srsť bígla kefujeme a vyčesávame raz týždenne. Psa kúpeme kvalitným psím šampónom.Je dôležité udržiavať v čistote jeho uši a občas zastrihnúť pazúriky. Pravidelne kontrolujte zuby.

Bígl je plemeno so sklonom k ​​priberaniu. Dajte preto pozor, aby sa vám pes neprejedal, a nemal tak zbytočná kilá navyše.

História plemena beagle
Toto plemeno vzniklo v Anglicku v 14. storočia. Vzniklo krížením zajacovitých loveckých psov a starých anglických loveckých psov.

Bígl je teda poľovný pes určený na lov zajacov, líšok a ďalšie zveri. beagle2-igallery-image0000405_igallery_image0000003--640x480--logo--server-haficicz.jpgminulosti bol chovaný predovšetkým na anglickom kráľovskom dvore a využívaný na vtedy veľmi populárnych lovoch na štvanie zveri. V súčasnej dobe je toto plemeno rozšírené po celom svete.Do Českej republiky sa dostal ale pomerne neskoro, a to až v roku 1965.             

 

 

 

 

Kedže aj ja sama mám doma bígla tak si určite pozrite oveľa viac užitočných informácii v rubrike Môj psík a to hlavne v príspevkoch O plemene môjho psíka a O pôvode môjho psíka.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.