Choď na obsah Choď na menu
 


Bavorský farbiar

25. 11. 2013

 Bavorský farbiar

Povaha plemenabavor-16-igallery-image0001051_igallery_image0000003--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Málo štekajúci bavorský farbiar je doma pokojným, poslušným a priateľským psom. Je to ale lovec, s veľkou potrebou pohybu a práce s obdivuhodnou výdržou. Bavorský farbiar je tiež veľmi citlivým psom, so značnou závislosťou na rodine a svojom pánovi - život v koterci je pre neho neznesiteľný. Celkom dobre sa znáša s ďalšími psami, s inými zvieratami len ak je na ne navyknutý. Bavorský farbiar nemá rád hrátky malých detí a jeho vzťah k cudzím ľuďom je veľmi nedôverčivý.

Popis bavorského farbiara
Stredne veľký, svalnatý pes, ktorý ale súčasne pôsobí ľahkým dojmom. Srsť má bavorský farbiar veľmi krátku, priliehavou a hrubú. Povolené farebné variety - Všetky odtiene hnedej od žltej až po tmavo červenohnedú farbu. Z ďalších farieb je povolený len malý biely znak na hrudi.

Kohútiková výška psov bavorského farbiara je najmenej 47 cm, u súk 44 cm. Telo má ľahkú, ale silne osvaleným stavbu, trup je o niečo málo dlhšie, než výška v kohútiku.Chvost je dlhý, úzky pokračuje v chrbtovej línii a je nosiť šikmo dole. Nohy sú dobre zauhlené. Hlava bavorského farbiara má značne širokú lebku, papuľa je krátka a vybieha do mierne zašpicateného ňucháča. Uši sú vysoko nasadené a bavor-18-igallery-image0001049_igallery_image0000001--320x320--logo--server-haficicz.jpgbavorský farbiar je nosí zvesené pozdĺž hlavy. Oči sú strednej veľkosti, v tmavo, alebo svetlo hnedej farbe.Priemerný vek tohto plemena je 12 rokov.

Základná starostlivosť o psa
Psi plemena bavorského farbiara nevyžadujú osobitnú starostlivosť o srsť. Psi vyžadujú dobrý základný výcvik, dôležitá je najmä maximálne poslušnosť na povel "ku mne". I keď bavorský farbiar nemá na rozdiel od mnohých iných loveckých psov tak veľké sklony utekať, akonáhle ucíti krv zveri, svoje pudy ovláda len ťažko.

Bavorský farbiar nepatrí do rúk majiteľa, ktorý mu nebude môcť dopriať vyžitie v jeho pôvodnej farbiarskom prácu. Ako domáci, lenivý pes by sa bavorský farbiar "ukousal" nudou. Jeho vášne sú motorom jeho života - našťastie toto plemeno je pred podobnými omyly z veľkej časti chránené veľmi prísnymi a striktne dodržiavanými chovateľskými predpismi, takže by sa bavorský farbiar teoreticky nemal dostať k majiteľovi , ktorý sám nie jebavor-5-igallery-image0001057_igallery_image0000004--640x480--logo--server-haficicz.jpg lovcom. Bavorský farbiar je pes, ktorý žije pre okamihy vzrušenie z prenasledovania divokej zveri a len ťažko môže byť bez týchto zážitkov šťastným psom.

História plemena bavorský farbiar
Postupným krížením hannoverského farbiara a nemeckého durič vznikol v Bavorských Alpách takmer na objednávku pes menšieho vzrastu. Udivujúce a rozhodnú vlastností tohto psa sa stala schopnosť rýchleho pohybu aj inak ťažko prístupných oblastiach. Tento pes nesie meno bavorský farbiar.


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.