Choď na obsah Choď na menu
 


Anglický toy teriér, Anglický chrt a Anglický buldog

24. 11. 2013

 Anglický toy teriér

 

Povaha plemenaanglicky_toy_terier_ii-ano-igallery-image0000100_igallery_image0000002--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Hoci je to malý pes, má všetky vlastnosti veľkých teriérov. Je inteligentný, priateľský a citlivý.Anglický toy teriér je veľmi oddaný svojmu pánovi, ktorého tiež jediného počúva. Má energickú, živú povahu, je veľmi vytrvalý a nezaprie v sebe bývalého lovca potkanov. Napriek tomu nebýva zbytočne nervózny alebo podráždený.

Popis anglického toy teriéra
Je to miniatúrne, ale dobre urastený a svalnatý pes.Výška v kohútiku sa pohybuje v priemere od 25 do 30 cm a váha od 2,7 do 3,6 kg. Má úzku, dlhú hlavu s plochou lebkou, malé mandľové oči a stojace uši.Papuľa je klinovitá so silnými čeľusťami a nožnicovým skusom. Anglický toy teriér má dlhý krk, chrbtová línia tvorí mierny oblúk, hrudník je úzky a hlboký a rebrá dobre klenuté. Chvost je nasadený nízko a smerom ku špičke sa zužuje. Srsť má hustú, hladkú a krátkou, tesne priliehajúce.Farba je čierna a gaštanová s ostrými prechodmi jednej do druhej.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodnej kynologickej federácie) je anglický toy teriér zaradený do skupiny III - Teriéry, sekcia 1 - Toy teriéry, bez pracovnej skúšky. Oficiálna skratka pre SR je ATT. Užitím je to spoločník.

Základná starostlivosť o psa


Anglický toy teriér potrebuje štandardnú láskyplnú starostlivosť. Potom je z neho

anglicky_toy_terier_i-ano-igallery-image0000099_igallery_image0000001--640x480--logo--server-haficicz.jpg

 výborný domáci maznáčik.

História plemena anglický toy teriér
Korene má anglický toy teriér v čiernych a tzv "ratting" teriéroch v Anglicku 19. storočia. Bol vyšľachtený ako pes používaný pre lov potkanov a králikov. Býval zamieňaný s manchesterským toy-teriérom, ktorý bol vyšľachtený v Amerike, ale jednalo sa o iné plemeno, hoci ich štandard bol veľmi podobný.

Anglický toy teriér musel mať uši v tvare plameňa sviečky a navyše bol interpretovaný ako ľahšie a jemnejšie, než manchesterský toyanglicky_toy_terier_v_main-igallery-image0000101_igallery_image0000003--640x480--logo--server-haficicz.jpg teriér. Plemeno sa ale ocitlo na pokraji vymiznutia, a tak anglický Kennel Club otvoril svoju chovnú knihu a povolil manchesterským toy teriérom, práve pre ich veľkú podobnosť, aby prešli do klubov plemena anglických toy teriérov. To sa nepáči niektorým konzervatívnym chovateľom, iní v tom však vidí jedinú cestu, ako plemeno zachrániť. Oficiálne bolo plemeno uznané v roku 1962. Teraz sa anglický toy teriér chová na mnohých miestach Európy, Severnej Ameriky a Austrálie.

Anglický chrt

Povaha plemenaanglicky-chrt_iii-igallery-image0000726_igallery_image0000002--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Anglický chrt je nabitý silou a rýchlosťou. Je nesmierne vytrvalý a odolný a miluje pohyb a fyzickú záťaž. Napriek tomu však vie byť aj pekne lenivý a doma pôsobí dojmom pokojného nenápadného psa. Napriek rozšírenému názoru je greyhound inteligentný pes. Je prítulný, láskavý, maznavý a perfektne sa hodí k deťom, ktoré miluje. Ľahko si zvykne na pobyt v domácnosti, kde je dôstojným i roztomilým spoločníkom. Vonku potom má snahu naháňať všetko, čo sa hýbe.

 

Popis anglického chrta
Je to veľký, štíhly, ale silne stavaný pes, ktorý na prvý pohľad vzbudzuje dojem ušľachtilosti a elegancie. Ideálna výška v kohútiku je od 68 do 76 cm (podľa toho, či sa jedná o suku alebo psa), váhu štandard neuvádza, ale pohybuje sa okolo 30 kg u sučiek aj psov. Hlavu má anglický chrt dlhú, stredne širokú so silnými čeľusťami, oči sú tmavé oválne, uši malé ružičkové. Silné zuby majú nožnicový skus. Krk je rovnako ako chrbát dlhý a silný, bedrá mierne klenuté, hlboký hrudník i rebrá a mierne vtiahnuté brucho. Chvost má nasadený nízko a je dlhý, mierne ohnutý a ku koncu sa zužujúci. Predné končatiny má anglický chrt rovné a dlhé, zadné mohutné svalnaté, zaisťujúci mu obrovskú silu pri behu. Má jemnú priliehajúca srsť, ktorá môže byť čierna, biela, červená, modrá, svetlo žltohnedá, piesková, žíhaná, alebo akákoľvek z nich v kombinácii s bielou. Priemerná dĺžka života je 12 až 14 rokov.

 

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je anglický chrt zaradený do skupiny X. - Chrty, sekcia 3 - Chrty, bez pracovnej skúšky. Oficiálna skratka pre ČR je G. Pôvodným využitím je to poľovný pes, dnes ako spoločník a dostihový pes.

 
anglicky-chrt_v-igallery-image0000725_igallery_image0000001--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Základná starostlivosť o psa
Anglický chrt miluje rýchlosť a beh, a ak mu ho človek nie je schopný dopriať, nemal by si ho kupovať. Ak ho ale vyvedieme na závodnú dráhu, bude najšťastnejší na svete. Pri normálnom venčenie by mal byť na vodítku, pretože by mohol začať naháňať potrebné auta, alebo čokoľvek, čo sa uvidí hýbať.

Srsť nevyžaduje zvláštnu starostlivosť.

 

História plemena anglický chrt
Prapredkov mal anglický chrt najskôr v pustatinách severnej Afriky, kde pred 5 tisíc rokmi pobehovali psi veľmi podobní dnešnému chrtovi, ako naznačujú archeologické vykopávky zo starého Egypta. Títo prastarí psy typu saluki žili izolovane, nekrížili sa s inými plemenami, a preto si po celé tie stáročia dokázali uchovať rovnaký vzhľad.Do Anglicka sa dostali niekedy v stredoveku, ale ich šľachtenia začalo až v 18.storočia. Pre svoju výnimočnú rýchlosť a dobrý zrak boli svorky chrtov používali ku štvaniu zveri a až neskôr k stále obľúbenejším psím závodom, ktoré sa začali organizovať v roku 1776 v Norfolku. Anglický chrt je najrýchlejším psom planéty a dosahuje rýchlosť až 60 km za hodinu. Dnes sa chová prakticky po celom svete.Vedľa Anglicko správajú najviac Greyhound pravdepodobne v Rusku. Je to najpopulárnejší dostihový pes.

Pre svoju rýchlosť a vytrvalosť má od roku 1914 Greyhound v znaku aj jedna z najznámejších firiem zaisťujúce americkú vnútroštátnu autobusovú prepravu.

Anglický buldog

 

 Povaha plemenaanglicky-buldog_ii-igallery-image0000721_igallery_image0000002--640x480--logo--server-haficicz.jpg
Šľachtením sa podarilo bojovníka zmeniť v kamarátske, mierumilovné až apatické zviera. Anglický buldog je priateľský, trochu tvrdohlavý pes, ktorý si vytvára veľmi silné puto so svojím pánom. Je vhodný k deťom, ktoré miluje. Napriek svojmu zovňajšku vie byť energický a temperamentný, nadšený pri činnosti, ale pokojný doma, odvážny, nie však agresívny.Je to prirodzený strážca a ochranca. Na cudzie psy reaguje mierne, a keď sa musí brániť, robí to neústupne, ale šetrne.Neznáša chov vo vonkajších kotercoch.Potrebuje byť doma a cítiť priateľskú atmosféru. Keď má radosť, vydáva trochu choro znejúce chrčanie a fuňanie.

Popis anglického buldoga
Anglický buldog je stredne veľký pes s robustnou postavou a krátkymi končatinami.Priemerná výška v kohútiku je od 38 do 40 cm a váži okolo 22 až 25 kg. Má mohutnú hlavu so "splácnutým" nosom a zreteľným spodným predkusom. Má mohutnú hlavu, krátky a silný chrbát, okrúhly hlboký hrudník, statné končatiny a tzv "vývrtkový" chvost. Srsť je krátka, hladká a jemná, pomerne hustá. Farba srsti je vo variantoch červenohnedé sa žíhaním alebo bez, niekedy s bielymi znakmi a čiernou maskou.Vyskytujú sa aj takmer Celobiely jedinci, nejedná sa však o albínov. Anglický buldog sa bohužiaľ nedožívá vysokého veku, priemer je 11 rokov.

Klasifikácia FCI
Podľa FCI (Medzinárodná kynologická federácia) je anglický buldog zaradený do skupiny II. - Pinče a bradáče, molosoidné, sekcia 2.1 - dogovité molosy, bez skúšky z výkonu. Oficiálna skratka pre SR je AB. Využitím je to strážny a spoločenský pes.

Základná starostlivosť o psa
Anglický buldog nemá žiadne zvláštne nároky na chov. Nepotrebuje veľa priestoru a stačí mu pokojný kútik doma. Srsť tiež nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, iba sa musí čistiť vrásky na tvárovej časti, uši a okolia chvosta. Vzhľadom ku skrátenému nosa sú buldoci veľmi citliví na teplo a prehriatie. Preto sa musí hlavne v mladosti trochu krotiť pri vyvádzanie. Buldoci často trpia chorobami kĺbov a viečok a mávajú ťažké pôrody.

História plemena anglický buldog
Prapredkom anglického buldoga sú pravdepodobne starovekí psy z Ázie, najmä tibetská doga, babylonský vojnový pes a molosský doga, ktorá žila v Aténach. Je to skutočne staré plemeno, z ktorého šľachtením vzniklo mnoho ďalších plemien (napr. americký buldog a ďalšie). Už v 12. storočia začali Normani používať psov na zápasy s býkmi a táto pôvodne ľudová kratochvíle sa neskôr rozšírila aj na šľachtické dvory.Stávala sa tiež viac a viac krutú a od 16. storočia vznikla potreba vyšľachtiť plemeno, ktoré by bolo schopné sa do býka poriadne zahryznúť a nedať sa striasť.Predkus dolnej čeľuste a dozadu posunutý nos bol preto ideálnym prispôsobením.Keď však boli býčie zápasy v roku 1835 v Anglicku zakázané, nemal náhle anglický buldog žiadne využitie a plemeno takmer zaniklo. Pretože však boli obľúbenou rasou medzi prostým ľudom, začali ich ľudia správať ako spoločenské plemeno, čo vyžadovalo zmeniť ich bojovú povahu. Toho sa dosiahlo zmenou stavby tela z pôvodnej štíhle na zavalitú, robustný postavu s krátkymi nohami. Anglický buldog sa stal v Anglicku národným plemenom, niekoľko ich vlastnil aj Winston Churchill. Po dlhé roky bol jeho export zakázaný, takže u nás zdomácnel až v 80. rokoch 20. storočia.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

SUPER STRANKA

(Maria, 9. 1. 2016 13:53)

A chválim túto stránku...

MÔJ BULDOG

(Maria, 9. 1. 2016 13:52)

Ja chovam anglivkeho buldoga Spikeho. Ma červenu farbu s bielimi znakmi(podbradník, biela lisina na tvári medzi očami a malinký znak na chrbte). A má čiernu masku a okolo nej trochu bielej. Má 4 roky a ochvílu 5. Má rozkošnú povahu, je vynikajúci k deťom(toto plemeno), no je moc tvrdohlavy ale zato inteligentny a velmi mileny. Doslovne: EXKLÚZIVNY DOMÁCI MILÁČIK VHODNÝ PRE KAŽDÉHO!!! Odporúčam každému kdo chce skvelého parťáka. Je to perfektné plemeno.