Choď na obsah Choď na menu
 


Pred výstavou

18. 12. 2011

Pár základných informácií hlavne pre tých ktorí sa rozhodli ísť prvýkrát so svojim psom na túto akciu.

Termíny výstav
Tie si môžeme zistiť v odborných časopisoch, ktoré vychádzajú na začiatku roku (celý kalendár vyšších i nižších typov výstav), na našich stránkach alebo priamo na stránkach SKJ. Niektoré termíny sú pripomínané i v priebehu roka, ale pokiaľ si sled výstav chceme aspoň trochu naplánovať, mali by sme poznať ich termíny čo najskôr. Sú to výstavy poriadané pod FCI. Preto by náš pes mal byť zapísaný v niektorej z plemenných kníh uznávaných touto organizáciou. Dôkladne si preštudujeme celý kalendár. Vybrané výstavy si označíme a u tých, ktoré sa konajú najskôr, napíšeme o poslanie prihlášky. U každého termínu je zverejnený kontakt na organizátora. Niekde býva i priamo napísané, do kedy je uzávierka prihlášok Nemá žiadny zmysel písať prihlášku, keď sa výstava koná už za mesiac.

Uzávierky bývajú asi dva mesiace pred výstavou. Hlavne u väčších výstav. Tie majú väčšinou uzávierky dve, ale u tej druhej musíme počítať s vyšším poplatkom. Pri výbere výstavy si musíme dať pozor, aby sme vybrali tú správnu pre plemeno nášho psa. Napríklad výstavy organizované pod SKJ (Slovenská kynologická jednota) sú určené hlavne pre loveckých psov. To však záleží na usporiadateľovi. Preto, keď si nie sme istí, informujeme sa priamo u neho. Na pozvánkach býva obsadenie plemien uvedené - napr. "pre všetky plemená", "všetky plemená okrem loveckých" alebo "len pre spoločenské plemená". Termíny výstav a hlavne uzávierok (pokiaľ nám už prišli propozície) by sme si mali hneď zapísať do kalendára (pokiaľ sa do neho pozeráme).

Než vyplníme prihlášku
Vybrali sme si na začiatok správny typ výstavy? Pokiaľ začíname my i náš pes, je vhodnejšie začať na menšej výstave - oblastnej alebo krajskej. Tam nebýva taká koncentrácia zvierat a ľudí. I prostredie je pre začínajúcu dvojicu prijateľnejšie. Nemusíme však ani dobre dopadnúť, ak si obstaráme psa - ostrieľaného výstavného borca, ale ešte sme sa s ním nestačili spoznať – a nemáme žiadne skúseností z výstav. Naopak chovateľ nášho psa (pokiaľ sa tam s ním stretneme a je ochotný) nám môže na väčšej výstave poradiť. Dokonca môže psa i predviesť, pokiaľ si na to sami ešte netrúfame. Najať si môžeme takisto profesionálneho predvádzača - handlera.

Pokiaľ sa náš pes upravuje (strih, trimovanie a pod.), musí sa to robiť nejakú dobu pred výstavou. Informoval nás chovateľ o správnej úprave? Stihneme to, aby mu srsť do výstavy ešte správne dorástla? Keď nie, nevadí, aspoň si včas dohovoríme termín na ďalšiu úpravu.

Otázkou je, či nebude náš huňatý medvedík v dobe výstavy veľmi vypĺznutý. To sa týka hlavne plemien s dlhšou a hustou srsťou, ako sú napríklad špicie alebo severské plemená. U jedincov práve rovnakých kvalít môže o víťazstve rozhodovať práve toto. Nejeden majiteľ takého psa s vystavovaním skončil práve kvôli tomu, že jeho pes nebol práve "v srsti". Výhodu tu majú samozrejme majitelia hladkosrstých plemien (tí ale naopak nemôžu vhodnou úpravou skryť niektoré menšie chybičky v exteriéri psa).

Vypočítali sme správne termín, aby sa naša fenka v čase výstavy nehárala? Niekedy je to až stávka do lotérie, hlavne u nepravidelne sa hárajúcich feniek. Háravé feny nemajú na výstavu povolený vstup - ani tie prihlásené. A už vôbec nie vo vyššom stupni gravidity alebo feny kojace.

Bude náš pes v kondícii? Hlavne športové psy alebo napr. feny po šteňatách. Záleží len na nás, ako sa postaráme o výživu a pracovnú náplň psa, aby sme ho uviedli do výstavnej kondície.

Prihláška
Všetky pokyny a podmienky sú samozrejme uvedené v nej. Mali by sme vedieť skutočne presný názov nášho plemena. Hlavne u tých plemien, u ktorých sa rozlišuje dĺžka alebo farba srsti. Jednoduchšie to je, pokiaľ sme so svojim psom absolvovali aspoň zvod mladých. V preukaze pôvodu by sme sa mali dozvedieť všetky informácie potrebné k vyplneniu prihlášky. Píšeme ju vždy čitateľne a predovšetkým pri mene psa a chovateľskej stanice dôsledne rozlišujeme veľké a malé písmená, aby jeho uvedenie v katalógu bolo správne. Dôležité je uviesť správne zaradenie do triedy podľa veku nášho psa v deň konania výstavy.

Triedy:

    šteniat
    4 - 6 mesiacov - táto trieda býva väčšinou uvedená na klubových alebo na špeciálnych výstavách.

    dorastu
    6 - 9 mesiacov

    mladých
    9 - 18 mesiacov

    dospievajúcich
    15 - 24 mesiacov - sem môžeme zaradiť svojho psa, pokiaľ sa nám zdá pre triedu otvorenú ešte málo vyspelý.

    otvorená
    od 15 mesiacov

    pracovná
    od 15 mesiacov - jedinci s odpovedajúcou skúškou z výkonu

    víťazov
    od 15 mesiacov - jedinci s titulmi národný alebo medzinárodný šampión krásy, prípadne národný alebo klubový víťaz.

    šampiónov
    od 15 mesiacov - na medzinárodných výstavách - jedinci s titulom medzinárodný šampión alebo šampión niektorej z členských krajín FCI.

    seniorov - veteránov
    od 8 rokov

    čestná
    od 15 mesiacov - jedinci s titulmi napr. národný alebo medzinárodný šampión či národný alebo klubový víťaz alebo šampión. V tejto triede je možné predstaviť psa bez nároku na tituly i poradie.


Toto sa týka väčšiny plemien, ale napríklad nemecký ovčiak má rozdelenie tried upravené. Vždy je to však uvedené na prihláške.

Prihlášku si po vyplnení ešte raz dôkladne skontrolujeme. Zle alebo nečitateľne vyplnená prihláška môže byť jedným z dôvodov neprijatia psa na výstavu alebo začiatkom problémoví a sklamania. Ak si s niečím zásadným nevieme rady, chovateľ nášho psa nám iste rád poradí (pokiaľ to bude v jeho silách).
K prihláške patria potvrdenia o zaplatení výstavného poplatku (mali by sme mať jeho kópiu alebo opis), fotokópie preukazu pôvodu a podľa triedy zaradenia i kópiu príslušných titulov alebo dokladov o zložení skúšky. Poplatky za ďalšie psy rovnakého majiteľa bývajú nižšie. Takisto to býva i v triede veteránov alebo dorastu. Prihlášku posielame zásadne doporučene, a to do termínu uzávierky - rozhoduje pečiatka na podacom lístku. Na väčšine výstav organizátor potvrdzuje písomne prijatie a to najmenej týždeň pred jej konaním. Tento doklad býva zároveň i vstupným listom. Ak je zaslanie potvrdenia o prijatí na výstavu výslovne uvedené v propozíciách, do termínu výstavy zostáva už len niekoľko dní a stále sme nič neobdržali, radšej kontaktujeme usporiadateľov. Zbytočne by sme sa potom na výstave mohli dočkať nemilého prekvapenia alebo sa až na mieste dozvedieť, že je zrušená.

Po odoslaní prihlášky znovu skontrolujeme očkovací preukaz. Očkovanie proti besnote a ďalším infekčným chorobám musí byť prevedené najmenej 1 mesiac pred termínom výstavy, ale pritom nesmie byť staršie než 1 rok. Pred výstavou budeme potrebovať osvedčenie od nášho veterinára, že je pes zdravý, nepochádza z miesta kde je karanténa, a že je očkovaný. Toto nám väčšinou zaznamená priamo do očkovacieho preukazu. Zápis musí byť čerstvý, nanajvýš tri dni pred výstavou.

Pokiaľ sme sa do tejto doby veľmi nevenovali so psom výstavnému výcviku, potom nastala doba, aby sme sa pokúsili ešte všetko dohnať. Pohyb v kruhu, výstavný postoj, prehliadka chrupu, tetovanie v uchu, u psov kontrola pohlavných orgánov. Je nutné, aby si pes zvykol tiež na prehmatanie celého tela - u plemien s hustou srsťou. Mali by sme trénovať i v rôznom prostredí s cudzími ľuďmi, to sa týka hlavne bojazlivých alebo agresívnejších psov. Pokiaľ sa rozhodneme psa vystavovať na výstavnom vodítku alebo postroji (napríklad špica), musíme ho na to zvykať čo najskôr. Spomenúť si potom na výstave, že predvedenie na "predvádzačke" by bolo efektnejšie nám môže skomplikovať celé predvedenie i nepriaznivo ovplyvniť hodnotenie nášho psa. Psa takisto môžeme predvádzať na tenkom obojku a vodítku.

Podľa plemena si musíme ustrážiť i vhodnú úpravu psa v správnom termíne a prípadne sa dohodnúť s odborníkom. To už ale poznáme, už keď sme si vyhliadli naše plemeno a poučení od chovateľa si šteniatko niesli domov. Plemená napr. s hrubou alebo dlhšou jemnou srsťou je vhodné kúpať asi 14 dní pred akciou. I keď sú dnes v ponuke veľmi kvalitné prípravky na ošetrenie srsti, mohla by sa stať príliš otvorená alebo vláčna. Ak sa chystáme na viac výstav za sebou, mali by sme zhodnotiť ich význam, aby sme psa nemuseli príliš často kúpať a ničiť mu tak srsť i kožu. V tom prípade rozhodne zvolíme šetrnejšie prípravky ako je napr. suchý šampón. Pred samotnou výstavou psa dôkladne rozčešeme a vykefujeme.

Nezabudnite nechať psovi, pokiaľ to potrebuje, odstrániť zubný kameň, skrátiť pazúriky a vyčistiť mu zuby a uši - nečistoty v ušiach môžu spôsobiť i ich zlé nosenie a tetovanie (pokiaľ ho má pes v uchu) musí byť tiež čitateľné. Niektorým plemenám sa v ušiach vytrhávajú chĺpky. Ak má pes dlhšiu srsť na labkách, pre lepší dojem mu ju môžeme primerane zastrihnúť, záleží však na tvare labky.
Budeme sa snažiť na psa dohliadať, aby sa zbytočne nezranil. Také zošité ucho, z ktorého ešte trčia nite môže byť oprávneným dôvodom k neposúdeniu psa. Dokonca stačí i jazva, aby mal pes horšie hodnotenie.

Potreby na výstavu. Stôl s ostatnými potrebami (pre psa, ktorý sa upravuje strihaním, trimovaním a pod.), kefy, pri nepriazni počasia uterák. Ďalej náhubok, misku na vodu a podložku na ležanie. Pokiaľ psa chceme prepravovať vo výstavnej klietke alebo prepravke, mal by byť na ňu samozrejme zvyknutý. Tá musí mať odpovedajúcu veľkosť a stáva sa pre neho bezpečným útočiskom v tom veľkom výstavnom zhone. Pre vystavovateľov je vhodná rozkladacia stolička (čakanie na posúdenie môže byť niekedy veľmi zdĺhavé). Nejakú tú korunu nám ušetrí, ak si vezmeme vlastné občerstvenie. Môžeme si vziať i náhradné vodítko, ale väčšinou na všetkých výstavách je v predajných stánkoch veľký výber všetkých druhov vodítok.

Zvoliť by sme mali i správne oblečenie. Nemalo by byť ani príliš vyzývavé ani zanedbané, ale musí byť pohodlné. Farbu by sme mali voliť primerane kontrastnú s farbou nášho psa. Nie je vhodné sa zladiť s farbou psa, potom napr. čierny pes pri predvedení či fotení takmer splýva s čiernym kompletom svojho pána a nie sú jasne vidieť jeho proporcie (teda toho psa). Záleží kde a za akého počasia sa výstava koná. Dôležitý je i typ výstavy. Zatiaľ čo na oblastnej výstave nám športové oblečenie nikto nebude zazlievať, na európskej by sme mali byť už takmer v spoločenskom odeve - rozhodujúce však je i predvádzané plemeno. Dôležitá je elegantná, ale pohodlná športová obuv, ktorá neohrozí zdravie psa ani jeho vystavovateľa (nebezpečne sú pre oboch vysoké podpätky). Odev by sme mali voliť s vreckami, aby sme mali kam schovať maškrty, hračku alebo menšiu kefu na rýchle upravenie psa v kruhu (keď sa rozhodca nepozerá). Tiež je možné použiť malú pásovú taštičku - ľadvinku. Nesmieme zabudnúť, že vystavujeme "psa" a tak musíme počítať i s otlačenými labkami alebo chlpami na našom oblečení.

Súčasťou výstavy je takisto cesta na ňu. Väčšinou prekonávame pomerne dlhé vzdialenosti. Pokiaľ pes nie je zvyknutý cestovať, mali by sme ho pred výstavou čo najčastejšie brať so sebou na cesty, aby si zvykol na cestovanie autom príp. inými dopravnými prostriedkami. Cestu si dopredu naplánujeme, aby sme potom zbytočným blúdením nestrácali čas. I keď dobre poznáme trasu, mali by sme nechať určitú časovú rezervu pre prípad poruchy, obchádzky alebo na prestávky pre venčenie psa. Pokiaľ prídeme na výstavu neskoro a naše plemeno už bolo posudzované a boli už zadané i tituly, rozhodca má právo odmietnuť nášho psa posúdiť. Nápadité je používať autoatlas s fóliou a na ňu si špeciálnym zvýrazňovačom vyznačiť celú trasu. Niekedy sa takisto vyplatí zaistiť si nocľah a prísť na výstavu o deň skôr, aby sme do druhého dňa zregenerovali svoje sily. Hlavne v tom prípade, keď pes veľmi zle znáša cestovanie alebo ak musíme prekonať veľkú vzdialenosť. To isté robia i skúsení vystavovatelia keď vedia, že je výstava viacdenná a majú adepta na víťaza. Pokiaľ sa totiž vystavuje pes prvý deň a postupuje do záverečných súťaží, musí väčšinou vydržať i do druhého dňa. Ostatní väčšinou zháňajú ubytovanie na poslednú chvíľu, čo môže byť problém.

Večer pred výstavou nakŕmime psa radšej o niečo skôr a hlavne neskúšame žiadne nové krmivo - aby možno mal viacej energie a pod. Zažívacie problémy by mohli skomplikovať nielen cestu, ale i samotné vystavovanie.

Doklady berieme nielen svoje, ale hlavne vystavovaného psa - teda preukaz pôvodu, očkovací preukaz z potvrdením, vstupný list (pokiaľ ho usporiadateľ posiela) a pre istotu zloženku o zaplatení výstavného poplatku alebo jej kópiu, do zahraničia odpovedajúce ďalšie doklady podľa požiadaviek krajiny.
Pred výstavou by sme mali znovu zhodnotiť kondíciu nášho psa, poradiť sa napr. s chovateľom, aby sme potom neboli zbytočne sklamaní, len preto, že nám bolo ľúto nevyužiť výstavný poplatok. Cestovať stovky kilometrov, aby sa tam človek dozvedel: "…že pes predsa nie je v správnej srsti, tak prečo ho vystavujete?…", je len zbytočným plytvaním pohonných hmôt.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.