Choď na obsah Choď na menu
 


Na výstave

18. 12. 2011

 Než sa dostaneme do osídlenej oblasti - mesta alebo dediny, kde sa akcia koná, pokúsime sa ešte na kľudnom mieste, niekde pri ceste, psa dôkladne vyvenčiť. Samozrejme ho musíme strážiť, aby nezmizol niekam za zverou alebo sa neprehnal bodliakmi.

Zvládli sme cestu a teraz nás čaká pri vstupnej bráne veterinárna kontrola, kde nám väčšinou po predložení vstupného listu dajú predpísaný posudkový list, diplom, katalóg, číslo a niekedy i malú pozornosť pre psa - na uvítanie. Ako dlho trvá príjem psov alebo kedy začína posudzovanie už vieme z propozícií, kde je uvedený program a niekedy tam takisto býva napísané, kto bude nášho psa posudzovať - teda mená rozhodcov (zmena však býva vyhradená).

V katalógu alebo na tabuli s rozpisom si zistíme číslo kruhu, prípadne jeho umiestnenie - záleží na veľkosti výstavy. Počítame s tým, že kruh môže byť umiestnený vonku i v hale a hlavne v nej to môže byť pre psa stresujúce prostredie - všetko sa tam viac ozýva. Nášho nováčika to môže vyviesť z konceptu tak, že nebude schopný sa predviesť. To je jedno z rizík väčších výstav. Ihneď sa vydáme na určené miesto. Na tabuli umiestnenej pri vstupe do kruhu si nájdeme, kedy bude naše plemeno posudzované a u vyšších typov potom i časový rozvrh. Podľa toho sa ďalej zariadime. Mali by sme psa vyvenčiť a potom si nájsť kľudné miesto pri kruhu, kde budeme vidieť na vystavovaných psov a počuť volanie vedúceho kruhu. V lepšom prípade potom komentár rozhodcu k predvedenému psovi. Tí, ktorí psa na výstave doupravujú si musia zistiť, kde je možné si postaviť stôl. Pokiaľ sme to neurobili doteraz, tak dáme psovi piť a doprajeme mu krátky odpočinok. Záleží na tom, koľko času máme do posudzovanie. Tiež si pripevníme na viditeľné miesto číslo a psovi najlepšie na horný koniec vodítka, aby ho nerušilo.

Než nás zavolajú do kruhu, musíme psa náležite "prebudiť". Záleží na jeho povahe a temperamentu, akú dlhú dobu budeme potrebovať. Rýchlo sa s ním prejdeme. Skúsime pár jednoduchých cvikov alebo sa s ním zahráme s jeho hračkou, či ho motivujeme pamlskom. Stále sledujeme dianie v kruhu. Niektoré psy sa nemusia dostaviť, a tak posudzovanie môže prebiehať nečakane rýchlo. Vedúci kruhu naše číslo síce niekoľkokrát zavolá, ale potom už sa na nikoho nečaká. Stále si musíme pripomínať, že ak sa bude diať čokoľvek, musíme všetko brať s nadhľadom. Jedná sa predsa o naše hobby a kvôli tomu, že sa pes nepredviedol mu neskazíme zvyšok dňa, v horšom prípade života. Niektorí vystavovatelia sa môžu chovať i veľmi netolerantne, ale keď potom urobí chybu ich pes nevedia, čím by ju zahovorili. Nájdu sa naopak i takí, ktorí radi poradia alebo i pomôžu.

Akonáhle je vyhlásená naša trieda a postupne všetky čísla, nastupujeme do kruhu. V ňom pri zapisovacom stole dáme preukaz pôvodu s diplomom a posudkovým listom, pokiaľ ho tam už nemajú. Potom sa zaradíme medzi ostatných podľa katalógového čísla. Každý rozhodca má svoj postup posudzovania. Väčšina z nich najskôr u všetkých skontroluje skus, úplnosť chrupu, tetovacie čísla a pod. Už teda sa pozná ako sme trénovali. Nehanbíme sa psa začiatočníka ticho pochváliť, pokiaľ prehliadka prebehne bez problémov. Pokiaľ však z nás ucíti nervozitu, môže sám zneistiť a začať sa trebárs i brániť. Podľa povahy ho buď rýchlo ukľudníme alebo mu prísne dohovoríme. Každopádne sa nesmieme uchýliť k žiadnym fyzickým trestom.

Potom rozhodca zhodnotí pohyb všetkých psov. Ak sa nám zdá pes už teraz unavený, povzbudíme ho jeho hračkou, pamlskom a pri pohybe ho povzbudzujeme (aby to však nepočuli všetci okolo). Rozdivočeného psa usmerníme aspoň zodpovedajúcimi príkazmi a posunkami - väčšinou sa jedná o šteňatá a mladých psov. Niektorí rozhodcovia to riešia i tak, že nechajú týchto divochov zo začiatku vybehať, aby sa trochu ukľudnili. Zvolíme správny rytmus, aby pes ľahko klusal. Pokiaľ je pes pred nami príliš blízko, bežíme viac pri vonkajšom okraji. Vedieme ho od seba na dĺžku lakťa a stále ho sledujeme. Potom rozhodcovia väčšinou vyhlásia poradie a určí i známky. Ak sa nám navrhnutá známka nepáči, môžeme ešte včas odstúpiť bez posúdenia.

Podľa čísel potom rozhodca posúdi každého psa zvlášť. Psa pred rozhodcom uvedieme do správneho postoja. Keď ho predvádzame voľne a ak nestojí práve ideálne, nebojíme sa s ním obísť malý krúžok a znovu sa vrátiť na pôvodné miesto. Počas samotného posudzovania by mal stáť ako najlepšie vie a relatívne v kľude. Jeho pozornosť zvýšime napr. tichým "mačička", malou hračkou v dlani alebo pamlskom. Postupujeme tak, aby sme nerušili prácu rozhodcu. Malé plemená postavíme pokiaľ možno na stôl čo najskôr, aby sme ich mohli včas upraviť do potrebného postoja. Znovu takisto budeme psa predvádzať v pohybe a to tam i späť alebo do trojuholníka.

Po posúdení všetkých psov v triede, potom rozhodca určí poradie a prípadne víťaza ( niekedy ešte pre správny prehľad si nechá všetkých psov znovu predviesť v pohybe). Pri odchode z kruhu potom dostaneme späť preukaz pôvodu, posudkový list, diplom s ocenením a stužku, ktorej farba zodpovedá zadanej známke, oceneniu alebo získanému titulu.

V triede dorastu:

  • veľmi nádejný - žltá stužka
  • nádejný - biela

    V triede mladých, otvorenej, pracovnej, víťazov alebo šampiónov, veteránov:
  • výborný - modrá
  • veľmi dobrý - červená
  • dobrý - zelená
  • dostatočný - fialová

Pokiaľ sme získali nejaké víťazstvo, zatiaľ sa predčasne neradujeme a počítame radšej s tým, že sa do kruhu budeme musieť i niekoľkokrát vrátiť, keď budeme bojovať o ďalšie tituly.

Pokiaľ náš pes neuspel, tak, ako sme si predstavovali, nemôžeme proti posudku rozhodcu podať protest. To je možné len z formálnych dôvodov, teda napr. pri porušení výstavného poriadku (pes je zaradený v inej triede, než do ktorej patrí). Pokúsime sa bez hlasitého komentára prehryznúť náš nesúhlas a vziať to športovo. Je to niekedy ťažké, zvlášť keď sa niektorá konkurencia zjavne tvárí pobavene, ale musíme si znovu pripomínať - je to len hra. I na týchto "vystavovateľov" raz dôjde. A pokiaľ sa nám zdal rozhodca naozaj zaujatý, nabudúce sa skúsime prihlásiť na inej výstave k inému.

Na väčších výstavách potom po posudzovaní prebiehajú ďalšie súťaže ako napr. mladý vystavovateľ, najkrajší pár alebo súťaž chovateľských skupín (podmienky k prihláseniu sú na bežnej prihláške). Na záver sa potom vyberá najkrajší pes skupiny a potom celej výstavy. Pokiaľ máme takého adepta, nie je len slušnosť, ale i povinnosť zostať až dokonca výstavy. Niekedy je toto upozornenie i na prihláške a svojim podpisom tak potvrdzujeme, že s týmito podmienkami súhlasíme. Preto musíme počítať s tým, že výstava je záležitosť min. na celý deň a neplánovať si na spiatočnú cestu trebárs návštevu príbuzných.

Či už sme sa stali víťazmi alebo porazenými, na každej výstave môžeme získať veľa nových skúseností alebo i priateľov. Záleží len na nás, ako túto akciu zhodnotíme.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.