Choď na obsah Choď na menu
 


Vplyv výživy na vývoj

17. 12. 2011

Vplyv výživy na vývoj kĺbov a kostry u psov veľkých plemien

Výskumy potvrdili, že takmer 40 % zástupcov veľkých plemien trpí na niektoré z kĺbových ochorení. Toto relatívne riziko je oveľa vyššie u psov veľkých a obrých plemien. Psy týchto plemien sú vnímavejší k rozvoju ochorení kĺbov v období rastu následkom abnormálneho rozvoja kĺbovej chrupavky alebo dôsledkom preťaženia kĺbu alebo traumy. Väčšina týchto ochorení je primárne dedičných, riziko a stupeň rozvoja príznakov však je ovplyvniteľné typom výživy.

Veľké plemená

Medzi plemenami psov sú obrovské rozdiely vo veľkosti a v charaktere rastových procesov, predovšetkým u veľkých a obrých plemien. Behom relatívne krátkej doby dochádza u nich k výrazným zmenám a to je dôvodom pre zvýšenú citlivosť vyvíjajúcej sa kostry predovšetkým vo vzťahu k výžive.

Rozvoj kostry

Medzi dietetické faktory, ktoré sa môžu podieľať a zvyšovať riziko rozvoja ochorení kostry sú zahrnuté:

  • obsah bielkovín
  • prísun energie
  • obsah vápnika
Bielkoviny

Zvýšený prísun bielkovín s následným prudkým rastom hmotnosti a tým nadmerným zaťažením vyvíjajúcich sa kĺbov a kostry môže negatívne ovplyvniť rozvoj kostry a tým aj vyústiť v nevratné zmeny kostry. Preto u veľkých a obrovských plemien za optimálny obsah bielkovín v krmive sa považujú hodnoty cca. 26 %.

Energia

Nadmerný prísun energie je škodlivý pre mladých rastúcich psov veľkých a obrovských plemien a taktiež pre starých psov so zápalom kĺbov (artritída).
Výskumy preukázali zvýšený výskyt osteochondrózy ramenného kĺbu u psov, ktorí boli kŕmení ad libitum (nekontrolovaný, volný príjem kalórií ) v porovnaní so psami u ktorých prísun energie bol obmedzený na 60 %.
V dvoch skupinách 24 psov plemena labrador retriever sa porovnával aj vplyv prísunu energie na rozvoj dysplázie bedrových kĺbov. V skupine psov s redukovanou dávkou energie o 25 % v krmive sa vyskytovalo menej príznakov dysplázie bedrových kĺbov.

Preto na základe výsledkov výskumov je doporučené vyvarovať sa kŕmenia ad libitum a je dôležitý kontrolovaný príjem kalórií v krmive, ktorý u veľkých a obrovských psov by mal byť 4000 - 4200 kcal/kg.

Vápnik

Vápnik tvorí prevažnú časť kostného tkaniva, preto jeho obsah v krmive a pomer k ostatným minerálom, napr. fosforu pre správnu skladbu kostry je veľmi dôležitý.

Nevhodný obsah vápnika v krmive môže viesť k poruchám tvorby kostí s následkami:

  • v prípade nadmerného prísunu vápnika zaostávanie v raste a osteochondróza
  • v prípade nedostatočného prísunu vápnika vznik hyperparathyreoidizmu
  • v prípade nadmerného prísunu vápnika bez podobného prísunu fosforu vznik stavu podobného krivici

Šteňatá veľkých plemien zle regulujú vstrebávanie vápnika črevom v prípadoch, keď je prísun vápnika krmivom nadmerný. Preto nie sú schopné dlhodobo zvládať vedľajšie možné príznaky prísunu vysokých dávok vápnika.

Optimálne hladiny vápnika v krmive určené rastúcim psom
  • vápnik 0,80 %
  • fosfor 0,63 %
Zdravie a celistvosť chrupavky

K ochrane chrupavky slúžia látky, ktoré sa vyskytujú v tkanive chrupavky úplne prirodzene. Chondroitínsulfát chráni chrupavku pred enzymatickou degradáciou. Glukózamín je látka dôležitá pre tvorbu ( syntézu ) chrupavky. Súčasne s nimi sa uplatňujú aj omega 6 a omega 3 mastné kyseliny v pomere 5-10:1, ktoré znižujú riziko možného zápalu kĺbu.

Spoločnosť IAMS na základe týchto vedeckých poznatkov a výskumov v roku 1997 ako prvá prišla so špeciálnym krmivom určeným pre šteňatá veľkých plemien EUKANUBA Puppy and Junior Large Breed, ktoré obsahuje znížený obsah vápnika a kalórií. Za týmto krmivom následovalo Eukanuba Adult Large Breed - krmivo určené dospelým psom veľkých plemien a túto radu dotvára Eukanuba Adult Large Breed Light a Eukanuba Senior Large Breed. Tým pre potreby veľkých psov všetkých vekových kategórií je k dispozícii kompletný rad krmív.

Systém ochrany kĺbov - Joint Management System
  • Chondroitínsulfát a glukózamín, ktoré sa podielajú na správnej stavbe chrupavky
  • Znížený obsah tuku pomáha stabilizovať telesnú hmotnosť a znížiť záťaž kĺbov
  • Mastné kyseliny omega 6 a omega 3 v pomere 5-10:1, ktoré redukujú riziko možného zápalu kĺbu
  • Vitamíny a minerálne látky podporujú tvorbu chrupavky
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.