Choď na obsah Choď na menu
 


Umelá výživa šteniat

17. 12. 2011

Po dobu kojenia dostávajú šteňatá všetky živiny spolu s materským mliekom. Pokiaľ fena po pôrode ochorie zápalom mliečnej žľazy alebo inou chorobou, väčšinou mlieko stratí. Mlieko z nemocnej žľazy je pre šteňatá nevhodné. Z niektorých príčin tiež fena môže mať mlieka nedostatok. Nedostatok mlieka sa na šteňatách prejaví ich nepokojom a na malom hmotnostnom prírastku. Vo všetkých týchto prípadoch je nutné zaistiť šteňatám umelú výživu alebo výživu u inej, dojčiacej feny, ktorá má menší počet šteniat alebo u feny, u ktorej prebehla falošná gravidita. Pokiaľ nie je možné pristaviť šteňatá ku inej fene, je nutné materské mlieko nahradiť umelou výživou.

Pri kŕmení akýmikoľvek mliečnymi náhradkami je nevyhnutné dbať na teplotu nápoja 38-39°C. Umelá výživa by mala vždy prebiehať pod dohľadom veterinárneho lekára, a je potrebné šteňaťu podávať mlieko so špeciálnym zložením. Mlieko šteňaťu možno podávať kvapátkom alebo cumľom z fľašky, poprípade malou lyžičkou. V prvých dňoch života šteňaťa podávame stravu v intervale 1-2 hodiny, v noci každé 2 hodiny. Po troch až štyroch dňoch intervaly v kŕmení predlžujeme na 3, neskôr 4 hodiny. Po týždni, čiže asi od 8.-10. dňa veku sa šteňa kŕmi viackrát opakovane len počas dňa. Kŕmenie by sa vždy malo pripravovať čerstvé a je nutné dbať na zvýšenú hygienu. Váha šteniat by sa mala za 10 dní života asi zdvojnásobiť. Kritické pre prežitie sú prvé dva až tri týždne. Po troch týždňoch možno šteňatá odstaviť od feny už normálne.

Šteňatám, ktoré osireli je rovnako nutné okrem materského mlieka nahradiť aj materské teplo. Je potrebné im vyrobiť brlôžok, ktorý zahrievame buď termoformi alebo elektrickou poduškou a je nutné dbať na stále teplo i počas noci. Elektrické podušky musia byť zakryté nepremokavou látkou, aby do nich nemohol pretiecť moč šteniat! Šteňatá je dobré občas otrieť vlhkou handričkou a odstraňovať im znečistené podložky, aby sme im, aspoň čiastočne nahradili chýbajúcu fenu. Odchovať šteňatá umelo sa podarí len pri mimoriadnej obetavosti a starostlivosti o ne

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.