Choď na obsah Choď na menu
 


Šteňa

16. 12. 2011

Šteňa by malo byť kojené šesť týždňov. Prikrmovať možno šteňatá už od veku troch týždňov, kedy sa im začínajú prerezávať ostré, mliečne zuby. Šteňa je potrebné už odmalička navykať na kŕmny režim a jeho pravidelnosť. Šteniatko spočiatku prikrmujeme mliekom, ohriatym na telesnú teplotu, do ktorého pridáme žĺtok, krupičnú kašu, odvar z ovsených vločiek alebo detské piškóty. Týmto spôsobom prikrmujeme šteniatka zhruba týždeň, a potom stravu rozšírime o kvalitné varené alebo surové mäso, ktoré by malo byť namleté, ovsené vločky, ryžu, piškóty, tvaroh alebo syry. Stravu môžeme riediť teplým čerstvým mliekom alebo mäsovým či zeleninovým vývarom. Šteňaťu podávame tiež surovú, jemne mletú mrkvu alebo mrkvovú šťavu, ktorú primiešame do kŕmnej dávky.

Dávky krmiva by sa mali zvyšovať len pozvoľna. V prípade, že chcete šteňa navyknúť na kompletnú suchú potravu, začnite mu ponúkať v období asi jedného mesiaca jeho veku malé dávky konzervovaného mäsa a v niekoľkých ďalších týždňoch pridávajte kompletnú suchú kŕmnu zmes určenú pre šteniatka v tomto veku. V ôsmich týždňoch by potom šteňatá mala byť kŕmené iba touto špeciálnou, šteňacou suchou stravou. Najvyššie nároky na kvalitu stravy má šteňa vo veku dvoch až šiestich mesiacov veku. Hlavné jedlo by malo byť podávané vždy večer, po skončení všetkých aktivít, aby ho šteňa mohlo v kľude a dobre stráviť. Strava by mala byť pestrá a šteňaťu by mala chutiť. Každému chutí niečo iné a každý chovateľ iste skoro príde na to, čo chutí a vyhovuje jeho psovi, a aké prílohy v strave odmieta.

Šteňaťu, ale ani dospelému psovi nikdy nedávajte kuracie a iné duté a lámavé kosti, môžeme mu však dopriať kosti teľacie. Na trhu je tiež dostatok bezpečných náhradiek za kosti, napríklad žuvačky z kože, ktoré majú šteňatá aj dospelé psy vo veľkej obľube a dobre sa ich žuvaním aj zabavia.

Hlavný podiel výživy šteňaťa musia tvoriť základné zdroje bielkovín a tukov, teda mäso, vnútornosti, syry, vajcia apod. Tuky a proteíny by mali byť v potrave vždy obsiahnuté v rovnováhe. Optimálny príjem tukov a proteínov rozlíšené podľa veku psa je uvedený v tabuľke. Šteňatám v období rastu, pokiaľ im nie je podávané kompletné suché krmivo, sa tiež doporučuje pridávať vitamíny, minerálie a pre dobrý vývoj kostry preparáty sa správnym pomerom vápnika a fosforu. Kombinácia granúl a domácej stravy nie je vhodná, pretože naruší optimálne hladiny látok v granulách. Pokiaľ šteňa dostáva príliš mnoho vápnika, hrozí mu osteochondróza. Pokiaľ je ku kompletnému krmivu pridávané mäso, teda vlastne nadbytok fosforu, ktorý so sebou pri vyplavovaní z organizmu berie aj vápnik, môže zase vzniknúť odvápnenie, ktoré vedie k vývojovým vadám.

Aby šteňa navyklo na dobrý kŕmny režim, podávame mu kŕmenie vždy v rovnakú dobu a misku mu ponecháme len asi 20 minút, pokiaľ má dobrú stravovaciu morálku nechudne, netlstne, a rastie pomaly. Pomalý rast je nutný k tomu, aby sa rastúce kosti stačili sýtiť vápnikom a nevyťahovali sa do dĺžky a nezostali tenké a zle vyrastené. Ak vyrastie pes príliš rýchlo, jeho kosti a kĺby nemajú dobrý základ a naviac je na nich pes čoskoro príliš ťažký, čo vedie k ortopedickým poruchám vývoja kĺbov.

Výživa šteniat malých plemien
Malé plemená dospievajú skoro, telesne sa vyvíjajú veľmi rýchlo, a nárast hmotnosti je teda rovnako veľmi rýchly. V raste majú tieto plemená veľkú energetickú potrebu, ktorá po ukončení rastu a zmenšení kŕmnej dávky rýchle klesá. Je však potrebné zaistiť, aby šteňatá neboli prekrmované, pretože nadváha zdraviu škodí.

Výživa šteniat stredných plemien
Vývoj u stredných plemien prebieha v niekoľkých fázach. Asi v deviatich mesiacoch veku výrazne stúpa váhový prírastok, bez toho aby pes mal väčšiu potrebu príjmu potravy. Pes dorastá do výšky dospelého psa a ďalej sa vyvíja váhovo bez potreby zvyšovania kŕmnej dávky. Výživa šteňaťa je u týchto plemien najtypickejšia.

Výživa šteniat veľkých plemien
Tieto plemená sa vyvíjajú a dospievajú pomerne dlho. Najvyššie nároky na výživu sú do šiestich mesiacov veku. Problém u týchto plemien spočíva v udržaní optimálnej rýchlosti ich rastu a v optimálnom zásobení organizmu vápnikom a fosforom. Rýchlosť rastu vyplýva z energetickej bohatosti kŕmnej dávky, pokiaľ je kŕmna dávka nadmerne energeticky bohatá, dochádza k veľmi rýchlemu rastu šteňaťa a kosti, aj pri dostatku všetkých dôležitých stavebných látok, nestačia tvoriť pevné a dostatočne silné kostné tkanivo, čo vedie k bolestivosti a deformitám končatín.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.