Choď na obsah Choď na menu
 


Priemyselne pripravené krmivá

17. 12. 2011

 

Doba podomácky pripravovaného krmiva, ktoré sa väčšinou skladalo zo zmesi mäsa a sušienok, je už nenávratne preč. Profesionálny odborníci vyvinuli stravu, ktorá svojou kvalitou a rozmanitosťou dokáže plne uspokojiť potreby každého psa. Krmivo je dnes vyrábané vo formách, ktoré majiteľom a chovateľom psov uľahčujú prácu a umožňujú podávať kvalitnú stravu veľmi ľahko a rýchlo. Výživa je veľmi zložitá vec, a tímy špecialistov, ktoré sa ňou zaoberajú, dnes tvoria súčasť mnohomiliónového priemyslu, ktorý zahŕňa výskum, marketing a tiež veľmi dôležitú súťaž medzi spoločnosťami, ktoré krmivá pre psov vyrábajú. Mnoho času a pozornosti sa venuje správnej vôni a chuti krmiva, ktoré sú považované za rozhodujúci faktor pri vývoji a výrobe.

Zamyslime sa teda nad otázkou, či môžeme s čistým svedomím povedať, že rozumieme výžive viac než odborníci, ktorí sa vo svojich profesionálnych laboratóriách snažia vyvinúť také krmivo, ktoré pri minimálnom úsilí chovateľa zabezpečia kvalitné a plnohodnotné stravovanie vášho domáceho miláčika. Krmivá vyrábané priemyselne je možné rozdeliť do troch skupín, a to na konzervované, vlhké krmivá; kompletné suché krmivá a polovlhké krmivá.

Vlhké krmivá sú konzervované krmivá, ktoré na trhu niekoľko rokov prevládali a ich širokú ponuku možno nájsť ako v špecializovaných predajniach, tak aj v supermarketoch. Hlavnou zložkou psích konzerv je mäso, preto sú pre psa maximálne chuťovo príťažlivé. Ďalej väčšinou obsahujú vedľajšie mäsiarske produkty, bielkovinné koncentráty a doplnky minerálnych látok a vitamínov. Väčšina týchto krmív predstavuje pre psa chutný zdroj kvalitných bielkovín, minerálnych látok a vitamínov, energetická hodnota niektorých výrobkov je však nižšia a mala by byť preto doplňovaná ďalšími krmivami, ako sú psie sucháre alebo iné sušené krmivá. Bohužiaľ nie všetky tieto výrobky sú kvalitné, preto je nutné si pri kúpe dôkladne preštudovať zloženie. Kŕmenie kvalitnými konzervami je pomerne finančne náročné, preto ich niektorí chovatelia používajú len pri zvláštnych príležitostiach, ako sú dovolenky alebo cesty na výstavy. Výhodou psích konzerv je ich dlhodobá použiteľnosť a malé nároky na podmienky skladovania. Po otvorení sa však musí konzerva uložiť v chladničke a jej obsah spotrebovať do 24 hodín. V chladničke by mali byť uzavreté plastovým viečkom a doporučuje sa používať zvláštna vidlička a otvárač.

Polovlhké krmivá obsahujú 15 - 30% vody. Sú vyrobené zo širokej palety rôznych surovín, vrátane mäsa, vedľajších mäsiarskych produktov, rastlinných koncentrátov obilovín, tukov a cukrov. Tieto krmivá však nie sú určené sami o sebe na zabezpečenie vyváženej stravy, a pred podaním vyžadujú určitú prípravu. Ako prímesná látka sa podávajú sacharidové doplnky ku vyrovnaniu nutričnej kvality potravy. Chovatelia často dopĺňajú polovlhké krmivá rôznymi druhmi psích sušienok. Príliš mnoho zmiešaných moderných krmív však môže spôsobiť výživové problémy. Moderné zmesové krmivá pre psov väčšinou obsahujú primerané množstvo vedľajších živín, a len zriedka je teda potrebné ku krmivu pridávať špeciálnu doplnkovú stravu. Polovlhké krmivá majú veľký psychologický význam pre majiteľov psov, ktorým sa páči predstava, že pripravovaním potravy pre svojho psa robia viac než je len nasypanie granúl do misky. Tieto krmivá majú väčšie nároky na podmienky skladovania, musia sa uchovávať v dobre utesnených balíčkoch.

Kompletné suché krmivá, teda granule pre psov, sú u chovateľov stále obľúbenejšie, pretože nevyžadujú prakticky žiadnu prípravu. Stačí ich len nasypať do misky, pokiaľ si prajete potravu zvlhčiť, stačí ju preliať horúcou vodou. Tieto krmivá sú obvykle zostavované tak, aby obsahovali odpovedajúce množstvo všetkých živín pre určitú životnú etapu psa, jeho konkrétne pracovné zaťaženie, zdravotný stav apod. Obsahujú spravidla obiloviny, bielkovinné koncentráty živočíšneho aj rastlinného pôvodu, tuky, minerálne látky a vitamínové doplnky. Ponuka týchto krmív na trhu je veľmi široká, bohužiaľ rovnako tak je to aj s ich kvalitou. Nekvalitné krmivo je možné rozoznať podľa niektorých príznakov, ako je napríklad páchnuca hnačková stolica, nechutenstvo psa a chudnutie alebo vylučovanie veľkého množstva exkrementov. Pri výbere krmiva pre vášho psa by cena nemala nikdy byť rozhodujúcim faktorom, dôležité je dôkladne sa informovať o zložení krmiva. Na reklamnom letáčiku, ktorý si na predajni vyžiadate spolu s krmivom, alebo priamo na obale krmiva si môžete prečítať jeho zloženie a množstvo jednotlivých zložiek. Záleží tiež na chuti psa, takže najlepšie je nakúpiť menšie balenia niekoľkých firiem a vyskúšať, ktoré bude psovi najviac chutiť.


Tabuľka ukazuje optimálne hodnoty jednotlivých zložiek v kvalitnom suchom krmive.

Zložky krmiva Opt. hodnota
pri bežnej záťaži
Opt. hodnota pri výkone,
raste apod.
Vlhkosť 8%  
Proteíny 26% 28 – 32%
Tuky 12 – 16% 20 – 21%
Cukry 40 – 45%  
Vláknina 1,5 – 3%  
Popol 7 – 8%  

 


Na obaloch kompletných suchých krmív by mal byť tiež uvedený pomer vápnika a fosforu, ktorý je Ca:P=1,2-1,4:1. Ku kvalitnej kŕmnej zmesi sa už nedoporučuje dodávať minerálne a vitamínové doplnky. Suché kompletné krmivá pre psy neobsahujú dostatok vody potrebný pre rast baktérií a plesní, preto sa môžu dlhodobo skladovať v suchých a chladných podmienkach. Záverom možno teda konštatovať, že výhodou kompletných suchých kŕmnych zmesí je jednoduchosť pri podávaní, skladovaní a príprave denných kŕmnych dávok, nutričná vyrovnanosť a vysoká mikrobiologická a hygienická kvalita.


Rozdelenie kompletných suchých kŕmnych zmesí

Energeticky obohatené kŕmne zmesi sú vhodné pre šteňatá, ktoré potrebujú na živiny bohatú potravu, podporujúcu rast. Aj kotná fena potrebuje vysoko kvalitnú potravu, pretože jej organizmus je vyčerpávaný zaisťovaním živín pre šteňatá v maternici, rovnako tak je tomu aj po pôrode, kedy fena svoje šteňatá kojí. Fena, ktorá má vo vrhu niekoľko šteniat takmer vždy po pôrode schudne, a je potrebné pozorne sledovať jej zdravotný stav. Kotnú fenu však nemá význam prekrmovať. Zvláštne nároky na stravu majú taktiež vysoko aktívne psy v dospelosti.

Bežné kŕmne zmesi sú zmesi, ktoré sú určené dospelým psom. Tieto zmesi poskytujú dospelým psom dostatok energie pri bežnom fyzickom zaťažení a zaisťujú príjem všetkých živín v optimálnom množstve, ktoré pes v tomto veku potrebuje.

Kŕmne zmesi na čistenie zubov podporujú zdravý vývoj ďasien a zabraňujú tvorbe zubného kazu.

Doplnkové kŕmne zmesi sú určené na doplnenie kŕmnej dávky. Sami o sebe psovi nezaistia vyváženú a plnohodnotnú stravu. Používajú sa ako doplnok tradičnej kŕmnej dávky, v ktorej je základom väčšinou mäso a vedľajšie mäsiarske produkty. Doplnkové kŕmne zmesi sú vyrábané vo forme granúl alebo konzerv a obsahujú prevažne rastlinné komponenty. Konečná kŕmna dávka podaná psovi musí mať vyrovnaný pomer živín!

Špeciálne kŕmne liečebné diéty sú špeciálnou formou výživy, ktorá sa líši od potravy zdravých psov. Sú určené k dietetickému odstráneniu, zoslabeniu alebo predchádzaniu rôznych typov onemocnení. Musia obsahovať všetky potrebné živiny v takom pomere, aby čo najmenej zaťažovali postihnutý organizmus. Každé ochorenie vyžaduje diétu s iným zastúpením bielkovín, tukov, sacharidov, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.