Choď na obsah Choď na menu
 


Potraviny vhodné pre psov

17. 12. 2011

1. Krmivá živočíšneho pôvodu

Mäso je pre psov najprirodzenejšou a najstráviteľnejšou potravou. Mäso zdravých zvierat možno skrmovať surové, varením stráca časť svojej výživnej hodnoty. Mäso z núteného výseku je však nutné tepelne upraviť z dôvodu nebezpečia parazitárnych onemocnení. Mäso má veľmi nízky obsah vápnika, a vyznačuje sa nepriaznivým pomerom vápnika a fosforu, preto ak je pes kŕmený len mäsom bez vhodných doplnkov, vyvstáva veľmi závažný problém nedostatočnej mineralizácie kostí. Mäso je dobrým zdrojom kvalitných bielkovín, tukov, železa a niektorých vitamínov skupiny B, má výborné chuťové vlastnosti a vysokú stráviteľnosť. Ak je teda riadne doplňované zdrojmi vápnika, jódu a vitamínov A a D, radí sa medzi veľmi dobré krmivá.

Vnútornosti sú síce pre psa vhodným krmivom, ale je nutné ich podávať opatrne, pretože obsahujú viacej kolagénu, fosforu, a tiež ťažkých kovov. Z vnútorností je vhodné napríklad srdce, ktoré má priaznivé zloženie bielkovín, ale obsahuje tiež viac tuku, dobré sú aj obličky či mozog, hovädzie predžalúdky, vemená, žalúdky a maternice. Črevá a pľúca sa do krmiva dodávajú hlavne pre zasýtenie, pretože sami o sebe nemajú veľkú výživnú hodnotu. Slezina môže spôsobiť psovi hnačku, preto je nutné používať ju veľmi uvážlivo. Výborným krmivom je pečeň, ktorá obsahuje mnoho kvalitných bielkovín, glykogénu a vitamínov. Do jedálnička psa sa však nedoporučuje zaradzovať ju pravidelne alebo príliš často, pretože môže obsahovať zostatky liečiv, chemikálií alebo ťažkých kovov.

Chrupavky obsahujú mnoho potrebných minerálnych látok, sú zdrojom chondroprotektív a zvyšujú chutnosť potravy, na druhej strane sú dosť ťažko stráviteľné.

Kosti sú dobrým zdrojom minerálnych látok, obzvlášť potom vápnika a fosforu. Je vhodné ich podávať psovi mimo kŕmenia, okrem živín mu poskytnú tiež zábavu. Prednosť je treba dávať mäkkým, väčším kostiam z mladých zvierat, kosti z králikov a hydiny sú príliš tvrdé a lámavé, a ich úlomky sú pre psa nebezpečné. Príliš veľký príjem kostí však môže psovi spôsobiť zápchu. Odpad z hydiny, ako napríklad hlavy alebo beháky, je nutné pred podávaním tepelne upraviť.

Bravčové mäso a odpady možno podávať len obmedzene, obsahujú totiž vysoký podiel tuku.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné, je výborným zdrojom esenciálnych aminokyselín, vitamínov a dôležitých mikroelementov. Ryby je nutné podávať až po tepelnej úprave a je nutné ich zbaviť dlhých, ostrých kostí. Silne solené, údené či marinované ryby však nie sú vhodné.

Mlieko podávame len psom, ktoré ho dobre znášajú. Niektorým psom chýbajú enzýmy, potrebné k tráveniu mlieka, a to môže následne vyvolať hnačku. Pokiaľ však mlieko psovi nevyvoláva žiadne ťažkosti, niet dôvodu, prečo mu ho nepodávať. Mlieko sa podáva čerstvé alebo kyslé, skysnuté mlieko môže vyvolať tráviace poruchy. Mlieko je výborné predovšetkým pre výživu dojiacej feny a šteniat. Dobrým zdrojom minerálnych látok, vitamínov a bielkovín je tvaroh, ktorý možno považovať za veľmi kvalitné krmivo, a rozhodne by nemal chýbať v jedálničku šteniat. Veľmi priaznivo tiež pôsobí na kvalitu srsti. Pre svoj obsah mliečnych baktérií je tiež výborným krmivom jogurt. Možno ho použiť po hnačkových ochoreniach alebo po podaní antibiotík, kedy je potrebné upraviť mikroflóru čriev. Veľké množstvo bielkovín, tukov a minerálov obsahujú aj syry.

Vajcia sú tiež výdatnou potravou, mali by však byť podávané tepelne upravené, aj keď zatiaľ nebolo preukázané, že v surovom stave by mohli psovi spôsobiť zdravotné ťažkosti. Bielok surových vajec však obsahuje zložku avidín, ktorá znemožňuje psom využívať biotín, preto sa nedoporučuje skrmovať väčšie množstvo bielkov. Po tepelnej úprave však účinok avidínu mizne. Vajcia sú zdrojom železa, bielkovín a vitamínov B, A a D. Niektoré psy ochotne prijímajú aj škrupinu vajca bez úpravy, ktorá je dobrým zdrojom vápnika.

Kvasnice sú veľkým zdrojom vitamínov skupiny B.

Tuky, ako zdroj energie, je vhodné pridávať len psom s nedostatočnou hmotnosťou alebo psom s vysokou záťažou.

2. Krmivá rastlinného pôvodu

Rastlinné krmivá slúžia predovšetkým ako zdroj vlákniny.

Ovsené vločky a obilný šrot je nutné pred podaním spariť, aby boli lepšie stráviteľné. Tieto prísady priaznivo ovplyvňujú konzistenciu výkalov, a takto znižujú riziká hnačky alebo zápchy.

Ryža, a cestoviny sa podávajú vždy varené, v surovom stave sú pre psa nestráviteľné. Nie je vhodné ich však podávať obéznym psom.

Zemiaky sa pred podaním musia zbaviť všetkých nečistôt, staré zemiaky je nutné ošúpať. Všetky zemiaky sa musia rozkrájať, aby si organizmus psa, ktorý nie je uspôsobený ku tráveniu rastlín, zobral čo najviac živín a podávajú sa psovi uvarené.

Krúpy a strukoviny sa pred varením musia nechať 8 až 10 hodín namočené v studenej vode, aby napučali. Strukoviny obsahujú značné množstvo rastlinných bielkovín, väčšina psov ich však odmieta, pretože sú pre nich ťažko stráviteľné a môžu vyvolať tráviace poruchy a nadúvanie.

Zelenina sa pridáva do chladnúceho krmiva v surovom stave, dobre očistená a nastrúhaná alebo rozkrájaná. Je dôležitou sýtiacou zložkou a strave dodáva dôležité vitamíny. V lete podávame šalát, mrkvu, žihľavu, kapustu, kaleráb, karfiol, červenú repu, púpavové listy; v zime mrkvu, ktorá má najlepšie dietetické vlastnosti a je teda obzvlášť dobrá pre psov s tráviacimi problémami, ružičkový kel, zeler, poprípade sušenú zeleninovú zmes

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.