Choď na obsah Choď na menu
 


Kŕmenie psích seniorov

17. 12. 2011

 

Po ôsmom roku svojho života sa pes dostáva do tzv. stareckého veku, ktorý sa prejavuje nižším využívaním potravy. U starnúceho psa je nutné na prvom mieste venovať pozornosť práve správnej výžive. Pes s pribúdajúcim vekom stráca zuby alebo ich môže mať obrúsené na krátke pahýle. V tomto prípade je potrebné psa kŕmiť kašovitou stravou v menších dávkach a častejšie. Taktiež je potrebné pridávať psovi vitamínové doplnky.

Z potravy je nutné vypustiť ťažko stráviteľné krmivá s obsahom kolagénu a elastínu. Kosti starému psovi nepodávame buď vôbec alebo mu môžete dopriať ako maškrtu mäkké kosti. Je tiež nutné znížiť obsah bielkovín v potrave, aby neboli zbytočne zaťažované pečeň a obličky. Tráviace ústrojenstvo psa už v starobe neplní perfektne svoju funkciu, preto je potrebné dávať psovi častejšie a menšie dávky potravy, a jeden až dva dni v týždni zaradiť ako pôstny. Krmivo by malo byť ľahko stráviteľné, malo by teda byť zostavené z kvalitnej svaloviny, mliečnych výrobkov, vločiek a cestovín.

Pokiaľ je pes aktívny, čulý a nie je pretučnený, nie je potrebné ho považovať za prestarnutého a venovať mu prehnanú starostlivosť, po ktorej pes môže pribrať, začne sa menej pohybovať a predčasne starne.


 

Orientačná tabuľka príjmu tukov a proteínov v rôznych vekových obdobiach.

Vek psa Proteíny Tuky
Do 6 mesiacov 25-30% 15-22%
6 mesiacov – 2-3 roky 26% 18%
2-3 roky – 7-8 rokov 20% 15-18%
7-8 rokov a viac 15% 15-18%
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.