Choď na obsah Choď na menu
 


Kŕmenie dojčacej sučky

17. 12. 2011

Po pôrode sa, v porovnaní s bežnou potrebou krmiva, zvyšujú požiadavky feny na príjem potravy o 15-300%, podľa počtu dojčených šteniat. Jej výživa teda musí zodpovedať produkcii mlieka. U priemerných vrhov s piatimi šteňatami sa produkcia mlieka pohybuje okolo 2% živej váhy, pri väčšom počte šteniat to môže byť až 5% živej váhy. Aj pri kojení je nevyhnutný dostatočný príjem minerálnych látok. Veľmi dôležitý v strave dojčiacej feny je pomer medzi vápnikom a fosforom, ktorý má byť 1,7:1. V tomto období nie je dobré príliš spoliehať na dostatočný príjem z prirodzených zdrojov, a je potrebné doplnenie špeciálnymi prípravkami. Pri nesprávnom pomere medzi vápnikom a fosforom môže dôjsť k rôznym zdravotným problémom, ako je odvápnenie kostí či popôrodná eklampsia.

V tejto dobe má fena tiež vyššie nároky na príjem zinku a medi. Zvýšenú potrebu vitamínov je nutné nahradiť špeciálnymi vitamínovými prípravkami. Mliekom vydané živiny musia byť v potrave obsiahnuté vo vysoko stráviteľných formách. Za 4-5 dní po pôrode možno postupne prejsť na vysoko hodnotnú bielkovinovú výživu. Dojčiacej fene môžeme podávať mliečne polievky so zavarenými ovsenými vločkami alebo suchármi alebo tiež krupicové polievky s rozomletým mäsom. Obsah mliečneho cukru - laktózy - nemá prekročiť 4-5% kŕmnej dávky. Pokiaľ fena prijíma veľké množstvo mlieka, môže to u nej vyvolať hnačku, ktorá sa následne prejaví aj u šteniat. Hnačka sa môže prejaviť aj následkom veľkého množstva krmiva, ktoré fena v tomto období musí prijať, potom zaradíme do krmiva zložky s priaznivými dietetickými účinkami, ako je napríklad strúhaná mrkva či varená ryža.

Po odstavení šteniat by mala byť kŕmna dávka dvoj až trojnásobná pri porovnaní s obdobím mimo dobu kotnosti. Kŕmnu dávku teda ako po dobu dojčenia, tak po odstavení šteniat rozdelíme do 3-5 kŕmení

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.