Choď na obsah Choď na menu
 


Hlavné živiny

17. 12. 2011

 

Sacharidy sú popri bielkovinách a tukoch najdôležitejšou základnou zložkou výživy. Sú hlavným zdrojom energie a v organizme sa menia na tzv. hroznový cukor, ktorý sa ukladá do zásoby v pečeni a svaloch. Nadbytok sacharidov sa premieňa na podkožný tuk. Asi 20%né zastúpenie sacharidov v potrave zlepšuje využitie bielkovín.

Tuky sú najkoncentrovanejšou formou energie. Ak porovnáme rovnaké množstvo sacharidov a tukov zistíme, že z tukov sa vyprodukuje viac ako dvojnásobok energie, než zo sacharidov. Tuky sú dôležitou zásobárňou energie a vitamínov A a D. Ukladanie tukov chráni v zime psa pred chladom. V potrave by mali byť zastúpené v pomere 5-20% podľa zaťaženia psa.

Bielkoviny dodávajú telu dôležité stavebné látky. Sú nenahraditeľnou živinou, predstavujúcou hlavnú súčasť energie. Určitým spôsobom môžu tiež nahradzovať tuky a sacharidy. Bielkoviny sú rastlinného aj živočíšneho pôvodu, v krmive mladých zvierat by mali tvoriť asi 30%, u dospelých jedincov 22-25%.

Minerálne látky majú v organizme mnoho funkcií. Sú dôležité pre tvorbu zubov, kostí a telových tekutín. Rozdeľujú sa na makroelementy, čo sú vápnik, fosfor, sodík, draslík, horčík a chlór; a mikroelementy, čo sú železo, zinok, meď, mangán, kobalt, selén a jód. Nedostatok vápnika a fosforu, za súčasného nedostatku vitamínu D spôsobuje napríklad u mláďat krivičné zmeny na kostre, ktoré, bohužiaľ bývajú celoživotné, pokiaľ nie sú liečené ešte pred dokončením kostrového vývoja. Vápnik a fosfor sa tiež podieľajú na pevnosti kostí a zubov. Nedostatok železa a vápnika znemožňuje zrážanie krvi. Draslík sa nachádza vo vysokých koncentráciách vo vnútri buniek, a je potrebný najmä pri nervových prenosoch, svalovom metabolizme a metabolizme vody. Sodík, ktorý je obsiahnutý v mimobunkových tekutinách, je dôležitý pre normálne fyziologické funkcie. Sodík, spolu s chlórom, predstavuje väčšinu elektrolytov v telesných tekutinách. Horčík sa podieľa na správnej funkcii srdca, kostrovej svaloviny a nervových tkanív. Pomer medzi vápnikom a fosforom je nutné udržovať v rovnováhe. Mikroelementy sa v organizme vyskytujú vo veľmi malých množstvách, sú súčasťou mnohých enzýmov, hormónov a vitamínov a ovplyvňujú mnohé životné procesy. V rastlinách a živočíšnych organizmoch sa vyskytujú vo forme organických zlúčenín. Zastúpenie minerálnych látok v potrave má činiť asi 7%.

Vitamíny sú látky, ktoré uľahčujú a urýchľujú metabolické procesy a pre organizmus majú veľký význam. Nedostatok vitamínov môže organizmus negatívne ovplyvniť a spôsobiť rôzne metabolické poruchy a oslabenie imunitného systému, čo má za následok menšiu odolnosť voči infekciám a inváznym onemocneniam. Vitamíny sú teda veľmi dôležité pre rast, hojenie rán, rozmnožovanie a odolnosť proti nemociam. Vitamíny sa delia do dvoch skupín, na vitamíny rozpustné v tukoch - vitamíny A, beta karotén, D, E a K a vitamíny rozpustné vo vode - komplex vitamínov B, vitamín C a H, kyselina nikotínová, kyselina pantoténová, kyselina listová a cholín.

Balastné látky, to je predovšetkým vláknina, ktorej podiel by v strave nemal klesnúť pod 2%. Optimálna hladina je okolo 3%, pokiaľ sa zvýši nad 5% môže znížiť stráviteľnosť potravy, využitie živín z potravy a zvýšiť množstvo výkalov

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.